Snatch-fitnes i trening centar-Rijeka

Odluči se za jogu u Snatchu

Odluči se za jogu u Snatchu

Biti u skladu sa samima sobom, bližnjima i svom prirodom koja nas okružuje nešto je što svi želimo. S razlogom na prvo mjesto stavljamo sebe. Prihvatiti se onakvima kakvi jesmo, a težiti onome najboljem što možemo biti misija je koja konstantno postoji u svakome od nas, ali svakodnevne brige odvlače nas od ponašanja kojima bismo radili na ostvarivanju te težnje. Yoga kao vještina postizanja jedinstva pruža dobar temelj za ostvarivanje ciljeva radaći na našem fizičkom, duhovnom, emocionalnom i mentalnom razvoju.

Novogodišnje odluke, rođendanske odluke, sezonske, mjesečne ili tjedne, a još najvažnije – obične dnevne odluke kojima utječemo na sadašnji trenutak uvijek imaju za osnovni cilj poboljšanje našega života, razvoj pojedinčevih potencijala. Joga je u tradiciji imala za cilj utjecati na reinkarnaciju, a izbjeći ju se može tek usavršavanjem samoga sebe i postizanjem potpuna mira. Tako su u sklopu joge razvijene tehnike, metode i načini kojima se ciljano i sustavno utječe na sve aspekte čovjekova bića u svrhu samorazvoja. Asane (položaji) i pranajama (vježbe upravljanja dahom) dio su jogijskih tehnika koje pomažu u ostvarivanju i provođenju donesenih odluka.

Najčešće ljudi prvenstveno teže otarasiti se poroka i ovisnosti poput pušenja, konzumacije štetnih pića, konzumacije droga. Asane i pranajama čine nas svjesnijima našega tijela povezujući fizičku spremnost i snagu (pozdrav suncu) s emocionalnom stabinošću (planina, stablo) i mirnoćom misli (naročito u šavasani i završnoj relaksaciji). Vježbe naizmjeničnoga disanja (anuloma viloma) umiruju osjećaj potrebe za duhanom i smanjuju osjećaj nadrženosti dišnih organa. Budući da vježbom anuloma viloma koristimo lijevu i desnu stranu mozga podjednako ih aktivirajući, izravno utječemo na balansiranje i umirujući učinak. Nosnica na koju udišemo aktivira suprotnu stranu mozga (novorođenčad uvijek diše naizmjenično) i na taj način disanjem razbistrujemo um. Ujedno treniramo disciplinu i stječemo praksu upravljanja vlastitim odlukama.

Novogodišnja odluka često je vezana i uz promjenu težine, mršavljenje, oblikovanje tijela, kao i stjecanje bolje kondicije, poboljšanjem fizičkoga zdravlja. Prakticiranjem joga asana ciljano utječemo na rad unutarnjih organa i na mišiće. Neke mišiće jačamo, neke izdužujemo, a neke, koji se rijetko imaju priliku jačati u suvremenom načinu života, asanama napokon aktiviramo. Uvrtanje kralježnice naročito je dobro za aktivaciju mišića koji drže kralježnični strup uspravnim, a ujedno njime reduciramo masne naslage oko struka i postižemo vitkost. Pozdrav suncu ima, između ostaloga, učinak ravan kardio vježbama utječući na kardiovaskularni i respiratorni sustav, smanjujući potkožno masno tkivo te radeći na oblikovanju mišića. Vježbajući jogu obuhvaćamo vježbe koje utječu na kardio sustav, jačamo tijelo upravljajući vlastitom težinom i održavajući se u položajima, radimo na balansu, gipkosti, a prednost je što, zahvaljujući postojanju različitih asana, jogu možemo raditi uvijek i bez obzira dob.

Životne odluke i želje, bez obzira na kontekst u kojem ih donosimo, postoje s razlogom. Razmišljajući o njima radimo samoanalizu i usmjeravamo se prema cilju koji želimo ostvariti, a zahvaljujući kojem ćemo biti zadovoljniji sobom i voditi smisleniji život. Svakoj našoj želji joga pruža potporu usmjerujući nas misaono na nas same, pomažući nam da osvjestimo što nam može pomoći u ovom životu, dajući nam čvrstoću, stabilnost, ali i lakoću i opuštenost kojima sa smješkom zadovoljno ustrajemo na svome putu.

Za više info pročitajte članak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

BESPLATNI TRENING