Snatch-fitnes i trening centar-Rijeka

GRUPNI PLESNI programi

GRUPNI PLESNI programi
  • by: Matija Jardas

Grupni plesni programi

Ova vrsta fitnes programa u našem je centru zastupljena u vidu Zumba treninga. Zumba fitnes program primjeren za sve dobne skupine, neovisno o vašoj kondiciji, prijašnjem iskustvu sa Zumbom ili plesom uopće! Kombinacija veselih latino ritmova i korisnih vježbi preuzetih iz aerobika pun je pogodak.

No kako grupni plesni programi utječu na kvalitetu svakidašnjeg života vježbača i koji su benefiti istoga otkriva nedavno provedeno istraživanje.

Utjecaj grupnih plesnih programa na kvalitetu svakidašnjeg života vježbača

Za uvid u benefite i utjecaj grupnih plesnih programa na kvalitetu svakidašnjeg života vježbača pozvat ćemo se na nedavno provedeno istraživanje (svibanj 2020.). U 16 tjednom istraživanju sudjelovale su sedentarne žene odrasle dobi (35 – 50 godina).

Sudionice su bile podijeljene u dvije (tri) grupe:

a) plesna grupa (Zumba trening)

b) kombinirani program (Zumba trening + funkcionalni trening jakosti)

c) kontrolna grupa (bez aktivnosti)

Zdravstvena kvaliteta života procijenjena je u čak 8 dimenzija:

1. Opće zdravlje

2. Tjelesno funkcioniranje

3. Socijalno funkcioniranje

4. Tjelesni status

5. Emocionalni status

6. Tjelesna bol

7. Vitalnost

8. Mentalno zdravlje

Rezultati istraživanja

Nakon isteka 16og tjedna istraživanja provedena je usporedba triju referentnih grupa. Kontrolna grupa (bez aktivnosti) značajno se razlikovala – pokazujući znatno slabije rezultate, od obje aktivne grupe. Najveće razlike pokazale su se u tjelesnom funkcioniranju i tjelesnom statusu, te u socijalnom funkcioniranju i mentalnom zdravlju.

Ispitanice prve grupe (Zumba trening) navele su da im se značajno poboljšalo opće zdravlje, tjelesno funkcioniranje, tjelesni status, vitalnost i mentalno zdravlje.

Ispitanice druge grupe (Zumba trening + funkcionalni trening snage) navele su da su najveće benefite primijetile u vitalnosti, te tjelesnom i socijalnom funkcioniranju.

Benefiti grupnih plesnih programa

Opće zdravlje – ples kao jedan od oblika kardio treninga unapređuje rad našeg kardio-vaskularnog sustava (srca i pluća), unapređuje kardio fitnes i pomaže pri regulaciji (smanjenju) prekomjerne tjelesne težine.

Tjelesno funkcioniranje – ples nadalje unapređuje motoričke sposobnosti, koordinaciju, agilnost i stabilnost.

Tjelesni status – ples također ima pozitivan utjecaj na tonus mišića kao i na gustoću i čvrstoću kostiju (smanjuje mogućnost razvoja osteoporoze)

Mentalno zdravlje – kao i svaki drugi oblik rekreacije i ples pozitivno utječe na stvaranje endorfina (hormona sreće) koji se luči za vrijeme, ali svakako nakon završetka treninga. Kod plesnih programa pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje svakako ima glazba kao i osjećaj zajedništva i pripadnosti grupi.

Socijalno funkcioniranje – ples u grupi također ima pozitivan utjecaj na samopouzdanje i razvija naš socijalni identitet.

Zaključak

Plesni fitnes programi (2-3 puta tjedno u trajanju od 45’ do 60’) mogu potaknuti značajne pozitivne promjene u zdravstvenoj kvaliteti života kod odraslih sedentarnih žena i muškaraca! 🙂

Bonus 🙂

Za kraj vam donosimo i kratki ”sneak peek” u par treninga kako biste vidjeli kako to sve izgleda i u praksi 😀

Izvor: https://www.instagram.com/p/CTg-yXgK5rm/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

BESPLATNI TRENING